domingo, 24 de febrero de 2013

COLOMBIA, de la selva al Caribe!


( LETICIA - BOGOTÁ - SANTA MARTA - TAGANGA - PARQUE DE TAYRONA - BARRANQUILLA - CARTAGENA DE ÍNDIAS )

CATALÁN - CASTELLANO

  • Leticia


La nostra entrada a Colòmbia va ser a través de la selva a la ciutat de Leticia desprès d'haver estat 3 dies navegant per l'Amazones i observant la selva a les vores de l'immens riu.




Leticia és una ciutat petita situada ben bé al mig de la selva, i és que mitja ciutat està al mig de la selva, només cal sortir-se de la carretera per entrar-hi de ple. 




Una de les coses que ens va sorpendre més a part de la seva proximitat amb la selva va ser que els carrers estàn plens de mototaxis, és a dir, taxistes que es mouen en motocicletes donant voltes pels carrers intentant recollir algú per portar-l’ho algún destí i guanyar-se uns pesos.
Allà ens vam allotjar en un bungalow a les afores de la ciutat, lo que ja era estar en mig de la selva, degut a que tampoc som gran fans de la selva, tenim al.lèrgia als mosquits, veníem de 3 dies en barca esgotadors (sense dutxa i un menjar bastant xungo) i que un de nosaltres va estar tota la nit sense dormir per unes diarrees (les primeres del viatge!! No està mal...) i el bany estava trinxat.









Doncs ja en vam tenir prou i vam canviar al Hotel Niño Jesús, recomanació d'uns amics que ja van ser-hi, i vam estar molt millor, i també ens reconfortava està envoltats de "civilització", únicament hi vam estar una nit, el dia el vam passar passejant per la ciutat i degustant la cuina típica.







L'endemà vam anar cap a l'aeroport ja que teníem el vol cap a Bogotà.


  • Bogotà


A Bogotà vam arribar al vespre a l'aeroport, allà vam agafar un bus que anava ple fins als topes i nosaltres allà enmig amb les motxilles super apretats, desprès un taxi i finalment al hostel que ja teníem la reserva feta i quan ens presentem ens diuen que hi ha hagut un error i que ens posen a una suite matrimonial amb bany privat pel mateix preu (és clar que nosaltres havíem reservat a un dormitori compartit) això ens va donar ànims per anar-ho a celebrar sopant unes pizzes i disfrutant d'unes cerveses en el bon ambient nocturn de la Candelaria.




Els dos dies que vam estar a Bogotà ens vam dedicar a voltar sense rumb pel centre històric de Bogotà, impressionant plaça Bolivar i els seus voltants.










Desprès vam menjar un menú de local, sempre hi ha sopa de primer i un petit tall de carn o peix de segon amb un kilo d'arròs, "frijoles" (mongetes) i "patacon" (plàtan fregit), sort que també vam decidir indagar una mica més i probar un restaurant de més categoria i compartir un plat típic d'allà, el "ajiaco" que és una espècie de sopa, però que una vegada més vam trobar l'arròs i el plàtan fregit.També vam anar a fer un cafè, tot i que ens va sobtar la poca oferta de cafeteries que hi havia.








Fins que va caure la nit vam sopar alguna coseta i vam repetir amb les cerveses, i és el que té la Candelaria, que t'obliga a disfrutar del seu ambient nocturn.


  • Santa Marta


Aixis vam abandonar la capital per agafar un bus fins a Santa Marta, ciutat costera bastant gran amb un port industrial, platges brutes, i mala gent per la nit.




Hi vam passar dues nits, durant el dia vam anar a la platja, que més que res i vam anar per fer alguna cosa diferent, ja que la platja està situada al costat del port i per tant, no està molt neta, però si curiós la quantitat i varietat de paradetes que venen menjar al passeig que hi passa pel costat.






Per la nit vam buscar algun lloc per anar a prendre alguna cosa, però desprès que ens recomanessin varies vegades no anar pel carrer per la nit, vam donar mitja volta i cap a la llitera del hostel. 



L'endemà ja haguéssim marxat però ja teníem la nit pagada, aixis que durant el dia vam fer poca cosa, i dinar un altre cop un menú de sopa, arròs i plàtan fregit que ens aniran seguint la resta del viatge...


  • Taganga 


Ara si que marxem i anem a Taganga, un poble pesquer bastant petit i amb molts de turistes "hippies", teníem previst passar únicament una nit, però aquell lloc tenia un no sé que especial a part d'una platja molt maca, que ens feia sentir mol agust, aixis que vam allargar una nit més.








El primer dia vam anar a la platja del poble i per sorpresa nostra l'aigua estava palgada de "papallones de mar", uns bitxos super raros i fastigosos, com uns cargols sense closca i amb aletes. Cada cop que ens banyaven era un suplici, estàvem constantment vigilant i fent gestos per evitar que cap animal d'aquests ens toqués, no són verinosos, però si fastigosos. 




Pel vespre ens vam deixar portar per l'ambient hippie que hi reinava i desprès de sopar unes arepes vam comprar unes cerveses i ens les vam prendre al passeig del poble, veient com els rastes fan malabars, intenten vendre polseres als turistes i cuiden dels seus gossos. Pau i bon rotllo.



L'endemà vam anar a una platgeta que ens van recomanar 10 minuts a peu per un caminet i que al arribar ens vam torbar amb una platja maquíssima, envoltada de xiringuitos on oferien peix amb arròs i plàtan, i un venedor d'oli de coco que oferia massatges a tot allò que tingués pits, i tenia els seu èxit, curiós.
Per sort allà no hi havien el bitxos aquells i vam poder disfrutar com mai de l'aigua clara, ens estàvem apropant al carib, ja es podia intuir...




  • Parque de Tayrona


Del poble de pescadors vam agafar un bus d'un parell d'hores cap al parc de Tayrona, i desprès de pagar una caríssima entrada ens vam posar a caminar pel caminet que et porta fins a les platges i la zona d'acampada, sort que únicament anàvem equipats amb la motxilla petita i l'hamaca.



Un cop vam arribar a la primera platja, vam quedar meravellats de la bellesa d'aquell indret, impressionant, allò prometia, aixis que vam seguir caminant fins arribar a "cabo San Juan" que és on hi havia la zona d'acampada que ens havien recomanat.





Era estrany haver observat durant tot el camí cartells que t'avisaven que estaves dins un parc natural i que tinguessis una actitud de respecte absolut per l'entorn i que no es podia enlluernar a la platja perquè hi havien tortugues i trobar-nos una zona d'acampada per a unes 70 tendes de campanya, un restaurant enorme i tota la infraestructura que això requereix a unes escassos 5 metres de l'aigua.
Nosaltres que no som de càmping, vam instal.lar la nostra hamaca sota una porxada que hi havia habilitada per aquest ús i vam passar la nit allà.





Incluso en medio de la nada, hay una tele preparada para ver el Barça-Madrid


Vam sopar el menjar que vam portar amb nosaltres i vam intentar trobar la postura correcte en l'hamaca.
L'endemà vam caminar una miqueta fins arribar a una platja espectacular, allò ja era carib 100% (ens referim a sorra blanca, aigua cristal·lina, palmeres cocoteres...) i cap al migdia vam tornar al càmping on vam dinar un coco (collita pròpia) desprès d'estar una hora de rellotge intentant obrir-lo, patètic, però va valdre la pena, era l'únic que teníem per menjar.









Al vespre vam agafar el bus que ens portaria de tornada a Santa Marta per passar la nit i seguir el nostre trajecte cap a Barranquilla.


  • Barranquilla


Barranquilla, ens va sobtar per lo gran i lletja que era, però tot i aixis vam passar una nit i vam poder disfrutar d'un tast dels seus carnavals, ja que tot i que faltava un parell de dies pel carnaval oficial, ja feia dies que celebraven cabalgates aixis que no vam perdre l'oportunitat i ens hi vam acostar.











  • Cartagena de Índias


I de la ciutat del carnaval a la ciutat colonial per excel.lència, Cartagena d'Indies, quina ciutat tan maca!















Arribar a Cartagena i passejar pel seu casc antic, és una experiència espiritual que et transporta al llarg dels segles fins arribar al temps dels invasors espanyols, l'esclavitud dels que van caure en les seves mans, els atacs pirates anglesos i tot allò que la imaginació et vulgui proporcionar, i és que el casc antic de la ciutat és el millor escenari, amb les seves muralles del.limitant amb el mar on encara conserven els canons, els seus carrerons estrets, els edificis antics d'arquitectura totalment colonial...i si a més a més visites algun dels museus com el marítim, amb totes els relats dels atacs pirates i combats entre espanyols i anglesos per fer-se amb el poder de la zona, doncs ja hi ets.






L'estada a Cartagena es va allargar més del previst degut a que la idea inicial era marxar cap a Panamà en ferri, que era la manera més econòmica que haviem trobat, i que a internet hi ha una web oficial del ferri amb els horaris i tarifes, però desprès de preguntar varies vegades pel ferri i que ningú en tingués ni idea, ja ens feia sospitar el pitjor aixís que vam anar fins al port i allà estava el ferri, ben nou, que encara l'havien d'estrenar. No sabem perquè però aquell barco encara no havia fet la seva primera milla nàutica.
Però una porta tancada et pot portar a una altre de molt millor.





Per qui no ho sàpiga, tot i que Colombia fa frontera amb Panamà, no s'hi pot accedir per carretera degut a que hi ha una zona de selva tropical bastant salvatge, hi ha les guerrilles i narcos (o això diuen) i que tampoc tenen ganes de construir la carretera. Aixis que únicament hi han dues opcions anar-hi per cel (avió) o mar (vel.ler). Un cop ens vam quedar sense ferri, vam descartar l'avió i vam buscar algun vel.ler fora del circuit comercial que ens hi pugues dur, finalment el vam trobar, va ser amb una parella de francesos. Això va fer que ens haguéssim de quedar a Cartagena fins els dia que el barco surtis.



Durant tots aquests dies a Cartagena (5 nits) vam canviar tres cops de hostel fins a trobar-ne un que complís els mínims bàsics, i tant bàsics, però vam poder sobreviure.
Ens vam dedicar a voltar pel centre històric, disfrutant dels carrerons, mirant els edificis i visitant el museu marítim.








També vam anar a la platja de Bocagrande, a la zona residencial de la ciutat, que està plena de grans edificis i hotels on hi van els adinerats de la zona a passar les vacances.
La platja en si no tenia res d'especial a part de que estava plena de venedors ambulants que no et deixaven en pau, i que havies d'insistir enèrgicament en que no volies res, ja que a la que et despistaves ja t'havien obert quatre ostres i un parell de nècores perquè les provessis gratis, però desprès et demanaven una ajuda d'uns quants dòlars, ens va passar que just arribar a la platja i que no coneixíem d'aquesta tècnica, en qüestió de 0,5 minuts, teníem un que estava obrint les ostres, un altre nècores, i una dona fent un massatge a l'esquena, i tots adulant al Barça i a Espanya. Desprès d'una acalorada discussió van marxar sense cobrar.







A part d'això també confessarem que vam anar a dinar a un McDonlad's. No podíem amb més arròs ni plàtan fregit! 


A les nits ens acostàvem a una placeta que hi havia a prop del hostel a la zona antiga on hi havia molt d'ambient i tot de paradetes per poder menjar alguna arepa o hamburguesa i fer una cerveseta.





I aixís fins el dia d’embarcar destí al paradís….


--------------------------------------------------------------------------------------------------

CASTELLANO
 

  • Leticia

Nuestra entrada en Colombia fue a través de la selva a la ciudad de Leticia después de haber estado 3 días navegando por el Amazonas y observando la selva a orillas del inmenso río.



 
Leticia es una ciudad pequeña situada en medio de la selva, y es que sólo hay que salirse de la carretera para estar en plena naturaleza salvaje.


 
Una de las cosas que nos sorprendió más a parte de su proximidad con la selva fue que las calles están llenas de mototaxis, es decir, taxistas que se mueven en motocicletas dando vueltas por las calles intentando recoger a alguien para llevarlo a algún destino y ganarse unos pesos.
Allí nos alojamos en un bungalow a las afueras de la ciudad, que podemos decir que se trató de nuestra experiencia en la selva, puesto que decidimos no hacer ningún tour turístico organizado (era una de las atracciones de la zona) debido a que tampoco somos muy fans de la selva, tenemos alergia a los mosquitos, veníamos de 3 días en barca agotadores (sin ducha y una comida bastante mala) y por si no fueran pocos motivos, uno de nosotros estuvo toda la noche sin dormir por unas diarreas (las primeras del viaje! No está mal ..).










Después de nuestra experiencia con la naturaliza, nos cambiamos al Hotel Niño Jesús, en pleno centro de Leticia, recomendación de unos amigos que ya estuvieron, y estuvimos mucho mejor! También nos reconfortaba estar rodeados de "civilización", únicamente estuvimos una noche, el día lo pasamos paseando por la ciudad y degustando la cocina típica.








Al día siguiente fuimos al aeropuerto ya que teníamos el vuelo a Bogotá.
  
·        Bogotá

En Bogotá llegamos por la tarde al aeropuerto, allí cogimos un bus que iba lleno hasta los topes y nosotros allí en medio con las mochilas super apretados, después un taxi y finalmente al hostel que ya teníamos la reservado.
La sorpresa positiva viene cuando nos dicen que había habido un error y dado que no disponían de mas habitaciones comporatidas con literas ( era nuestra reserva) y que nos ponían en una suite matrimonial con baño privado por el mismo precio!!Esto nos dio ánimos para ir a celebrarlo cenando unas pizzas y disfrutando de unas cervezas en el buen ambiente nocturno de la Candelaria.




Los dos días que estuvimos en Bogotá nos dedicamos a dar vueltas sin rumbo por el centro histórico de Bogotá, impresionante plaza Bolivar y sus alrededores.












Después comíamos menús locales, siempre había sopa de primero y un pequeño corte de carne o pescado de segundo con un kilo de arroz, "frijoles" (judías) y "patacones" (plátano frito), suerte que también decidimos indagar un poco más y probar un restaurante de mayor categoría y compartir un plato típico de allí, el "ajiaco" que es una especie de sopa, pero que una vez venía acompañado de arroz y plátano frito.También fuimos a tomar un café, aunque nos sorprendió la poca oferta de cafeterías que había, dado que es uno de los atractivos del país! Lo que si había por todos los lados eran unos dulces típicos de allí, arequipes, que estaban buenos no, buenísimos!








Nuevamente con la caida de la noche, cenamos alguna cosita y repetimos con las cervezas, y es lo que tiene la Candelaria, que te obliga a disfrutar de su ambiente nocturno.

  • Santa Marta


Asi abandonamos la capital para coger un bus hasta Santa Marta, ciudad costera bastante grande con un puerto industrial, playas sucias, y mala gente por la noche.

 


Pasamos dos noches, durante el día fuimos a la playa, que más que nada fuimos para hacer algo diferente, ya que la playa está situada junto al puerto y por tanto, no está muy limpia, pero nos entretuvimos paseando entre la cantidad y variedad de tenderetes que vendían comida en el paseo que pasa por al lado.




Por la noche buscamos algún lugar para ir a tomar algo, pero después de que nos recomendaran varias veces no ir por la calle por la noche, y tras cruzarnos con algún personajillo dimos media vuelta y hacia la litera del hostel.
Al día siguiente ya nos hubiéramos ido pero ya teníamos la noche pagada, así que durante el día hicimos poco, y comer de nuevo un menú de sopa, arroz y plátano frito que nos irán siguiendo el resto del viaje ...




  • Taganga


Ahora si que nos vamos y tomamos rumbo a Taganga, un pueblo pesquero bastante pequeño y con muchos turistas "hippies", teníamos previsto pasar únicamente una noche, pero aquel lugar tenía un no sé que especial aparte de una playa muy bonita, que nos hacía sentir muy agusto, asi que alargamos una noche más.


El primer día fuimos a la playa del pueblo y para nuestra sorpresa el agua estaba plagada de "mariposas de mar", unos bichos super raros y asquerosos, como unos caracoles sin cáscara y con aletas. Cada vez que nos bañabamos era un suplicio, estábamos constantemente vigilando y haciendo gestos para evitar que ningún animal de estos nos tocara, no son venenosos, pero si asquerosos.





Por la tarde nos dejamos llevar por el ambiente hippie que reinaba y después de cenar unas arepas compramos unas cervezas y nos las tomamos en el paseo del pueblo, viendo cómo los rastas hacían malabares, intentando vender pulseras a los turistas y cuidando de sus perros. Paz y buen rollo.


 
Al día siguiente fuimos a una playita que nos recomendaron a 10 minutos por un sendero y al llegar nos encontramos con una playa preciosa, rodeada de chiringuitos donde ofrecían pescado con arroz y plátano, y un vendedor de aceite de coco que ofrecía masajes a todo lo que tuviera pechos, y tenía bastante éxito, curioso.
Por suerte allí no habían los bichos aquellos y pudimos disfrutar como nunca del agua clara, nos estábamos acercando al concepto que teníamos de caribe, ya se olía...




  • Parque de Tayrona


Del pueblo de pescadores cogimos un bus de un par de horas hacia el parque de Tayrona, y después de pagar una carísima entrada nos pusimos a andar por el sendero que te lleva hasta las playas y la zona de acampada, suerte que únicamente íbamos equipados con la mochila pequeña y las hamacas.





 

Una vez llegamos a la primera playa, quedamos maravillados de la belleza de aquel lugar, impresionante, lo prometía, asi que seguimos caminando hasta llegar a "cabo San Juan" que es donde estaba la zona de acampada que nos habían recomendado.





 

Era extraño haber observado durante todo el camino carteles que te avisaban que estabas dentro de un parque natural y que por tanto tuvieras una actitud de respeto absoluto por el entorno, indicando incluso que no se podía deslumbrar a la playa porque despistabas a las tortugas, y sin embargo encontrarse después una zona de acampada para unas 70 tiendas, con un restaurante enorme y toda la infraestructura que ello requiería a unos escasos 5 metros del agua.. Por supuesto no vimos totugas.
Nosotros no teníamos tienda, asi que instalamos nuestra hamaca bajo un porche que había habilitado para este uso y pasamos la noche allí.
Cenamos la comida que trajimos con nosotros e intentamos encontrar la postura correcta en la hamaca.







Al día siguiente caminamos un poquito hasta llegar a una playa espectacular, aquello ya era caribe 100% (nos referimos a arena blanca, agua cristalina, palmeras cocoteras ...) y hacia el mediodía volvimos al camping donde comimos un coco (cosecha propia) después de estar una hora de reloj intentando abrirlo, patético, pero valió la pena, era lo único que teníamos para comer.











Por la noche cogimos el bus que nos llevaría de vuelta a Santa Marta para pasar la noche y seguir nuestro trayecto hacia Barranquilla.


  • Barranquilla


Barranquilla, nos sorprendió por lo grande y fea que era, pero aún asi pasamos una noche y pudimos disfrutar de una cata de sus carnavales, ya que aunque faltaba un par de días por el carnaval oficial, ya hacía días que celebraban cabalgatas asi que no perdimos la oportunidad y nos acercamos.














  • Cartagena de Índias


Y de la ciudad del carnaval en la ciudad colonial por excelencia, Cartagena de Indias, qué ciudad tan bonita!
















 

Llegar a Cartagena y pasear por su casco antiguo, es una experiencia espiritual que te transporta a lo largo de los siglos hasta llegar al tiempo de los invasores españoles, la esclavitud de los que cayeron en sus manos, los ataques piratas ingleses y todo lo que la imaginación te quiera proporcionar, y es que el casco antiguo de la ciudad es el mejor escenario, con sus murallas delimitando con el mar donde aún conservan los cañones, sus callejuelas estrechas, los edificios antiguos de arquitectura totalmente colonial .. . y si además visitas alguno de los museos como el marítimo, con todas los relatos de los ataques piratas y combates entre españoles e ingleses para hacerse con el poder de la zona, pues ya te sientes con un parche en el ojo.







 

La estancia en Cartagena se alargó más de lo previsto debido a que la idea inicial era salir hacia Panamá en ferry, que era la manera más económica que habíamos encontrado. Sin embargo y aunque en internet hay una web oficial del ferry con los horarios y tarifas, después de preguntar varias veces por ferry y que nadie tuviera ni idea, ya comenzamos a sospechar lo peor, así que fuimos hasta el puerto y allí estaba el ferry, bien nuevo, que todavía no lo habían estrenado. No sabemos porque pero ese barco aún no había hecho su primera milla náutica.






Pero una puerta cerrada te puede llevar a otra de mucho mejor.
Para quien no lo sepa, aunque Colombia hace frontera con Panamá, no se puede acceder por carretera debido a que hay una zona de selva tropical bastante salvaje, están las guerrillas y narcos (o eso dicen) y que tampoco tienen ganas de construir la carretera. Asi que únicamente hay dos opciones ir por cielo (avión) o mar (velero). Una vez nos quedamos sin ferry, descartamos el avión y buscamos algún velero fuera del circuito comercial que nos pudiera llevar, finalmente lo encontramos, fue con una pareja de franceses. Esto hizo que nos tuviéramos que quedar en Cartagena hasta el día que el barco zarpase.






Durante todos estos días en Cartagena (5 noches) cambiamos tres veces de hostel hasta encontrar uno que cumpliera los mínimos básicos, y tan básicos, pero pudimos sobrevivir.
Nos dedicamos a dar vueltas por el centro histórico, disfrutando de los callejones, mirando los edificios y visitando el museo marítimo.








 



También fuimos a la playa de Bocagrande, en la zona residencial de la ciudad, que está llena de grandes edificios y hoteles donde van los adinerados de la zona a pasar las vacaciones.
La playa en sí no tenía nada de especial aparte de que estaba llena de vendedores ambulantes que no te dejaban en paz, a los que tenías que insistir enérgicamente en que no querías nada, ya que a la que te despistavas ya te habían abierto cuatro ostras y un par de nécoras para que las probaras gratis, pero después te pedían una ayuda de unos cuantos dólares.






Exactamente esto nos pasó justo al llegar a la playa y dado que no conocíamos  esta técnica, en cuestión de 0,5 minutos, teníamos uno que estaba abriendo las ostras, otro nécoras, y una mujer haciendo un masaje en la espalda, y todos adulando al Barça y a España. Después de una pequeña discusión se marcharon sin cobrar (y nosotros con una pequeña mariscada gratis, todo hay que decirlo).
Aparte de esto también confesamos que fuimos a comer a un McDonlad’s. No podíamos con más arroz ni plátano frito!












Por las noches nos acercábamos a una plazoleta que había cerca del hostel en la zona antigua donde había mucho ambiente y todo de tenderetes para poder comer alguna arepa o hamburguesa y tomar una cervecita.






Y así hasta el día de embarcar destino al paraíso ....